Merhaba arkadaşlar yazıya başlamadan önce şunu belirtmek isterim ki yazılımcı olmak için üniversite okumak şart değil. Bu üniversite okumayın anlamına gelmiyor. Tabii ki kaliteli üniversitede okumak sizin için daha avantajlı olacaktır. Çünkü üniversite farklı insanlarla tanışmak sosyal ağınız genişlemiş olması demektir. Tabii birde üniversite okumayan yazılımcı olan kişilere de Alaylı Yazılımcı diyoruz.
Üniversite seçimi, öğrencilerin geleceğine yön veren, hayatını şekillendiren önemli bir karar aşamasıdır. Yazılımcı olmak isteyen adaylar için hangi üniversite bölümünü tercih etmekte kararsız kalanlar için rehber niteliğinde olan bu yazımızda senin için en uygun üniversiteyi tercih etmene yardımcı olacaktır.
Üniversitenin Konumu
Yazılımcılar için üniversitesinin konumu çok önemli özellikle teknolojinin çok sık olduğu şehirlerde okumak daha avantajlıdır. Özellikle İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde okumak daha çok iyidir çünkü yazılımla ilgili şirketler hemen hemen büyük şehirlerde yer almaktadır.

Bölümdeki dersler
Üniversite tercihi yaparken hedeflediğiniz mesleğin üniversite bölüm derslerine kesinlikle bakın derim çünkü üniversite başladığınızda beklentilerinizi karşılamayan dersler olabilir.

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölümü Okumalıyım
Yazılım okumak isteyen üniversite adaylarının alan seçimi yapması gerekir. Bu alanlar ise; Web, Mobil ve Masaüstü yazılım, Siber güvenlik, Veri Bilimci, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yapay Zeka gibi alanlar vardır. Bu alan seçimlerini yaptıktan sonra ilgili alana göre üniversite araştıması yapmalısın.
Bu konuda detaylı bilgi veren youtube videosu izleyin.
Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım ve bilgisayar mühendisleri hemen hemen yazılımın her alanında yer aldığını görmekteyiz. Bunlar; Web geliştirme, Mobil uygulama geliştirme, Masaüstü uygulama geliştirme ve oyun geliştirme (…) gibi unvanlarda görev yaparlar.
Yazılım Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği Aralarındaki Fark Nedir?
Siber Güvenlik
Siber güvenlikçi olmak isteyen öğrencilerin çalışma alanları; Ağ ve Bilgi Güvenliği, Zararlı Yazılım Analizi, Kriptoloji, Sızma testleri, Web Uygulamaları Güvenliği, Adli Bilişim Mühendisliği, Siber Güvenlik Hukuku gibi (…) gibi unvanlarda görev yaparlar.
Siber güvenlik üniversite bölüm(leri): bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi birçok farklı bölüm üzerinden siber güvenlik uzmanı olmak adına diploma yeterli gelmektedir.
Veri Mühendisliği ve Yapay Zeka
Veri Mühendisliği bir sistemdeki temel görevi, büyük boyutlu (big data) veriler için veri tabanı ve veri işleme sistemleri geliştirmek olan veri mühendisliği olarak görev yapmaktadır.
Yapay zeka; iş analisti, sistem ve yazılım uzmanı, kaynak kullanımı, veri madenciliği, otonom araçlar ve giyilebilir teknolojiler gibi (…) alanlarda görev yaparlar.
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü, yapay zeka ve veri mühendisliği alanlarında sadece temel mühendislik uygulamalarının değil aynı zamanda büyük verilerin toplanması, okunması, okunabilir hale getirilmesi, yönetilmesi, saklanması veri analitiği, veri akışlarının yönetilmesi gibi bütüncül bir bakış açısına sahip olmaktadırlar.
Yapay zeka üniversite bölüm(leri): Yapay Zeka Mühendisliği, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği (bu sadece İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ vardır.)
Yönetim Bilişim Sistemleri

Her sene daha çok popülerleşen bir bölümdür. Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) bölümü “Bilgisayar Mühendisliği” ve “İşletme” bölümün birleşmesi ortaya çıkan bir bölümdür. Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı ne iş yapar; Programcı, Veri Tabanı Uzmanı, Bilgi İşlem Uzmanı, Proje Uzmanı/Yönetici, Sistem Analisti, Veri Analisti, Sistem ve Ağ Yöneticisi, İnsan Kaynakları, Satış ve Pazarlama, Bilgi Sistemleri Denetçisi gibi (…) alanlarda görev yapmaktadırlar.
Yönetim Bilişim Sistemleri üniversite bölüm(leri): Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgi Yönetimi (2 yıllık)
Sosyal Aktiviteler
Seçtiğin üniversitenin sosyal aktivilerinin olmasına dikkat (Çok önemli bir kriter değil) edin. Sosyal aktivilerin olup olmadığını öğrenmek için, tercih ettiğiniz üniversirnin websitesine bakarbilirsiniz veya tercih edilen üniversiteyle alakalı google’da ya da form sitelerinden detaylı araştırmalar yapabilirsiniz.
Staj Olanakları
Tercih yapacak adaylar için seçtikleri bölümde ne tür staj imkanları olduğunu dikkate almalı, eğitimlerini zenginleştirebilecek uygulama olanaklarını araştırmalıdır.
Arkadaşlar yazımızda hata veya önerileriniz olursa lütfen yorum yapmayı unutmayın.
Unutmayın! Paylaşmak; kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bir sonraki blog’ta görüşmek dileğiyle esen kalın.