merhaba arkadaşlar;
- yazılımcı olmak istiyorum nereden başlamalıyım?
- X dili kolay diyorlar… başlasam olur mu?
- X dilinde çok para var doğru mu?
gibi sorular geliyor.
Arkadaşlar öncelikle şunu dile getirmeden edemeyeceğim. Çoğu konuyu veya soruyu araştırmadan İnstagram hesabımdan veya başka mecralardan bana soru soruyorsunuz. Sormanız önemli değil, bu sorularınızın cevabı Google’de mevcut bana sormak yerine Google sorsanız benden çok bilgi alırsınız. Ayrıca Yazılımcı olmak için nereden başlamalıyım diye google’da aratırsanız sizlere daha geniş çaplı ve farklı tarzda bilgiler sunan siteler vardır ben bildiklerimi ve fikirlerimi bu yazıda sizlerle paylaştım. iyi okumalar
Öncelikle yazılımcı olmak için kendiniz hangi alanda yazılım yapmak istediğinize karar vermelisiniz daha sonra ise bu alan ile programlama dillerini öğrenebilirsiniz. Daha detaylı anlatım için https://youtu.be/9pQgb80l0LQ videosu izlemeyi öneririm.
Hangi alanda olursa olsun önce algoritma mantığını öğrenmeniz gerekir. Bir yazılımcı olmak için algoritma mantığını anlamdan program veya yazılım yazmak mümkün değildir (istisnalar hariç).
Algoritma mantığını öğrendikten sonra hangi alanda seçim yapacağınıza da karar vermelisiniz bunlara örnek olarak; Web Programlama, Masaüstü Programlama, Mobil Programlama, Oyun Programlama, yapay zekâ, veri programcılığı gibi çeşitli alanlar vardır. Seçtiğiniz alana ait programlama dillerini veya gereksinimlerini öğrenmek size kalıyor. Bu konuda yapmanız gereken tek şey araştırma yapmak. Aşağıda bazı alanlar hakkında kısa bilgiler verdim detaylı bilgi için Google size yardımcı olacaktır. (Lütfen hazırcı olmayın arkadaşlar her ne konu olursa olsun önce araştırma yapın bulamazsanız, ki hepsinin cevabı var Google’de daha sonra eğitmenlere veya topluluk sayfalarına sorabilirsiniz).
Yazılımda Matematik Ne Kadar Önemli?
Yazılımın temellerin biri matematiktir. Hayatımızın birçok alanında matematik gerektiği gibi yazılımda da matematik gerekir. Bazıları şöyle diyor o kadar çok matematik bilmene gerek yok dört işlem bilsen yeterli gibi söylentiler var. Tabii bu konuya bakış açınıza göre değişir. Mesela bir blog sitesi yapıyorsunuz burada lise matematik bilmek yeterli olur ancak bir anket sitesi yaptığımızı düşünürsek bu sitedeki çok fazla kullanıcıdan farklı farklı veriler olacağı için burada bir analiz yapılması gerektiğinden dolayı istatistik matematiği bilmeniz gerekmektedir. Mesele hangi alanda ne gerektirdiğine bakmak. Her zaman ileri düzey matematik öğrenmek hayatımızı kolaylaştırır. Sonuç olarak yazılımda matematik önemsiz değildir.
İngilizce Bilmem Gerekiyor Mu?
Yazılımın diğer temellerinden biri de İngilizcedir. Kodlar İngilizce kaynaklı olduğu için ve Türkçe kaynak sıkıntısı olduğu için kesinlikle İngilizce bilmeniz gerekir. Konuyla ilgili detaylı bilgiler için Google bakabilirsiniz.
Web Programlama
Web sunucuları üzerinde çalışan Tarayıcılar yardımı ile görüntülenen uygulamalardır. Bu uygulamalara örnek olarak www.gencyazilimci.com gibi sitelerdir. Bu alan kendi içinde ikiye ayrılmaktadır.
Front-End Developer: bir web sitesinin arayüzü yani görünen yüzü diye tabir ettiğimiz kısımdır bu kısımda görselliğe önem verili yani kullanıcıya kullanım kolaylığı sağlar. Front-End için kullanılan diller; HTML5, CSS3 (not: html ve css işaretleme dilidir herhangi bir programlama dili değildir), Javascript, jQuery, Angular.js, node.js, XML, JSON, Backbone gibi diller kullanılır bunun yanı sıra bu dillere ait kütüphane ve frameworklerde bulunmaktadır.
Back-End Developer: bir web sitesinin arka planda çalışan ve görsellikten daha çok işlevselliğe önem verilir. Burada aynı şekilde kullanıcıya kullanım kolaylığı sağlar. Back-End için kullanılan diller; Asp.Net, C#, Python, Php, JSON, SQL dilleri, gibi diller kullanılır bunun yanı sıra bu dillere ait kütüphane ve frameworklerde bulunmaktadır.
Her ikisini de kapsayan ise Full stack developer denir.
Masaüstü Programlama
Masaüstü programlama aslında bilgisayarımızda ve çeşitli işletim sisteminde kullandığımız yazılımlardır. Bu yazılımlar milyonlarca veriyi yönetir ve stok yapar. Hatta oynadığımız oyunlar bile masaüstü yazılımlarıdır. Girilen verileri sadece bilgisayarınızda değil web ortamında da saklar. Hatta başkaları ile paylaşmasını saklayabilirsiniz. Masaüstü yazılımlara örnek olarak ofis programları, oyunlar, veri tabanı, kod editörü gibi yazılımlardır. Unutmayalım ki birçok mühendis yaptıkları bu yazılımlar sayesinde yapmaktadır; Photoshop, solidworks, 3Dmax, illustrator gibi programlar sayesinde insanların işini kolaylaştırır. Masaüstü programlamada kullanılan diller C, C++, C# bunlardan daha fazla diller var ama genellikle bu üç dil daha çok kullanılmaktadır.
Mobil Programlama
mobil programlama günlük hayatımızda çok sık kullandığımız telefonlarda olan yazılıma denir. en popüler üç farklı platform yani işletim sistemi bulunuyor bunlar İOS, Android ve windows.
Son olarak kolay öğrenilen bir dil yoktur. Bu işe giriyorsanız emek vermek zorundasınız. Emek vermekten kaçınırsanız hiç bu yola girmeyin sadece çırpınır durursunuz hiçbir şey elde edemezsiniz.
Masaüstü programların yazılım dilleri ile mobil uygulama geliştirmek için kullandığımız yazılım dillerini aynı kefeye koyabiliriz fakat bu bütün masaüstü program yapma imkanı sunan yazılım dilleri ile mobil uygulama yapılabileceği anlamına gelmez. Örneğin C# ile hem Windows Phone için uygulama geliştirebilir hem de masaüstü bilgisayarlarda yüklü olan Windows işletim sistemi için program yapabilirsiniz.
” Ölmeden önce bir baba oğluna şöyle der. Bu saati bana büyükbaban verdi. 200 yıldan eski bir saat…Ancak bunu sana vermeden önce bir iki şey yapmanı istiyorum… Şimdi git sokağın başındaki saatçiye ve kaç para ettiğini sor… Oğlu gider ve döner…Babasına 5 dolar verdi çünkü eski bir saat dedi; der… Babası tekrar şimdi köşedeki kafeye git ona sor… Oğlu yine döner ve baba 5 dolar verdi der… Babası bir kez daha şimdi müzeye git ve sor… Oğul sorar ve baba bana bu saat için tam 1 milyon dolar verdiler der… Ve baba oğluna derki; DOĞRU YERDE SENİN DEĞERİNİ BELİRLER… ” Eğer gerçekten yazılımcı olmak ve bir şeyleri değiştirmek istiyorsan,
Çok Geç Olmadan BAŞLAYIN!
Aşağıdaki İnfografik ile hangi programlama dilin öğrenmeliyim sorusuna yanıt bulabilirsiniz
Unutmayın! Paylaşmak; kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bir sonraki blog’ta görüşmek dileğiyle esen kalın.
Merhaba
Yazilim Kursunu Almak istiyorum Bunun icin Ne Yapmam Lazim Acaba?
Değerli yorumun için teşekkür ederim. Dostum yazılım için ücret karşılığında herhangi bir kurs almana gerek gerekli bilgiler web sitelerinde ve Youtube videolarında mevcuttur. Sen yazılımda hangi alanda ilerlemek istiyorsan o konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapmanı öneririm. 🙂