PHP

PHP öldü mü? (2022)

PHP öldü mü? (2022)

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda PHP öldü mü sorusu hakkında bahsedeceğiz. PHP’ye yeni başlayanların aklında karıştıran bir soru “PHP öldü mü?” bunu bazı yerlerde görmekteyiz. Quora, StackOverflow Medium’da bile karşımıza çıkıyor, haliyle yeni başlayanların aklında bir soru olarak kalıyor. Net cevabı şu; hayır, php ölmedi hatta önde gelen dillerden bir tanesidir. Hatta yakın bir zaman PHP8 çıktı, bu bize ne kadar güncel bir dil olduğunu göstermektedir. 

Neden Php öldü mü deniliyor

Çünkü çoğu yazılımcılar, PHP programlama dilini amacına uygun şekilde kullanmıyor ve ihtiyaçlarını karşılayamayınca veya PHP ile basit projeler geliştirip ardında proje çökünce php dilini beğenmiyorlar PHP’yi kötülüyor. Sizin beğenmiyor olmanız PHP’nin öldüğü anlamına gelmez.

Web dünyasında web sitelerin %80-%85 neredeyse php oluşturmaktadır. Bunun neredeyse %60’ını wordpress siteleri oluşturmaktadır. PHP framework ile yapılan CMS ve e-ticaret siteleri de piyasadada oldukça popülerdir.

Php’yi kullanan büyük firmalar ve oyuncular;

  • Magento
    • WooCommerce
  • WordPress(CMS)
    • Drupal
  • Moodle(LMS)
  • Laravel
  • Symfony
  • Codeigniter

Son zamanlarda Windows PHP’yi desteklenmeyeceğini duyurdu. Bu yüzden php öğrenip öğrenmeme gibi konuda endişe duyulmaya başladı. Endişi duyulmaya gerek çünkü PHP Linux tabanlı bir yazılım dilidir. ki Windows içinde Linux çok rahatlıkla kurabilir bu sayede PHP kullanabiliriz. 

Windows PHP desteğini bırakıyor haberi için: https://betanews.com/2020/07/11/microsoft-drops-php-support/

Php yavaş diyor olabilirsiniz evet yavaş olabilir fakat doğru kullanıldığında Python’dan bile 3 kat daha hızlı olabilir. Php sadece içerik odaklı web siteler için değil online oyun gibi bir çok alan için kullanılabilir. Hakkıyla php öğrenen bir kişi aç kalmaz.

PHP öldü mü
Çeviri:PHP öldüyse, birisi banka hesabıma söylemeyi unuttu.

Gelin şimdi PHP’nin ölüp ölmediğini anlamak için birazda veriler ne söylüyor onlara bakalım. Verilere bakıldığı zaman son 10 yılda php’nin listede yer aldığını görürüz.

W3techs’in 21 kasım 2019 yılında yapılan sunucu taraflı en çok kullanılan programlama dili

W3techs’in 21 kasım 2019 yılında yapılan sunucu taraflı en çok kullanılan programlama dili araştırmasında büyük farkla PHP önde görülmektedir.

php sunucu taraflı versiyon istatistikleri - 2020

W3techs’in 22 Aralık 2020 yılında yapılan PHP versiyon araştırmasında 5 ve 7 sürümlerinin hala aktif olarak kullanıldığı görülmektedir. 

2019'da Dikkat Edilmesi Gereken En İyi 3 Programlama Dili
2019’da Dikkat Edilmesi Gereken En İyi 3 Programlama Dili

Yine 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre en çok kullanılan programlama dilleri arasından PHP 6. sırada yer almaktadır. Bu veriler bize şunu göstermektedir; PHP’nin en çok kullanılan diller arasında yer alıyor olması dünyada bir popülaritesinin olduğunu ve bir çok alanda hala kullanıldığını göstermektedir.

php pazar konumu 2020

Yine W3techs’in 22 Aralık 2020 yılında yapılan Pazar konumu araştırmasında php’nin aslında ölmediğini gösteriyor. Sunucu taraflı pazar konumunda popülerliği ve trafiği açısından hala aranan bir dildir.

PHP kullanan popüler siteler

  1. Facebook.com
  2. 360.cn
  3. Wikipedia.org
  4. Sina.com.cn
  5. Zoom.us
  6. Microsoft.com
  7. Vk.com
  8. WordPress.com
  9. 17ok.com
  10. Instructure.com

Yalnızca iki tür dil vardır; insanların şikayet ettikleri ve kimsenin kullanmadığı diller.

C++’ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup

2013 Öncesi PHP

Bağımlılık yönetimi yok

Yapılan projede ihtiyacımız olan kütüphaneyi dahil edilmesi veya güncellenmesi sağlayan herhangi araç yoktu. bu araca örnek olarak “composer” diyebiliriz.

Güncelleme yok

PHP eski sürümlerinde güncellemeler olmadığı için hata veya açıkları meydana gelmektedir. kullanıcılarda bu durumdan memnun olmamaktadır.

Paket yaklaşımı yok

Projelerimizde bazen öyle bir yazılıma ihtiyaç duyarız ki hazır yazılmış bir yazılımı doğrudan entegre ederek zamandan tasarruf edelim dersiniz (örn: hazır yapılmış site içi arama motoru: elasticsearch gibi). başkaları tarafından yazılmış ve geliştirilmiş açık kaynak kodlu paketler sayesinden projelerimizde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Clean code yaklaşımı yok

PHP’de okunabilir, yeniden kullanılabilir ve yeniden düzenlenebilir yazılımlar üretmek için Clean code yaklaşımı ile kodlar yazılır. fakat 2013 öncesinde bu yoktur. temiz yazılmayan kodların anlaşılması zordur ve performans bakımından kötüdür. Temiz yazılmayan kodlara kötü kokan kod denir.

OOP kültürü yok

en önemlisi Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) kültürünün olmaması yazılımcıların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyordu ve bu durumda diğer programlama dillerine yönelmesine sebep oluyordu.

yazabilene 10 numara dil

Tayfun Erbilen

Bu Konuyla ilgili Tayfun ERBİLEN hocamızın bir videosu izlemenizi tavsiye ederim “PHP öldü mü? PHP öğrenmeye değer mi? Bu PHP size ne yaptı?”

PHP ile kalın

Bu makale yardımcı oldu mu?
EvetHayır

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir