Genel

İçerik ve Bilgi Hırsızlığı Durumunda Yapılması Gerekenler

İçerik ve Bilgi Hırsızlığı Durumunda Yapılması Gerekenler

İçerik ve bilgi hırsızlığı kısaca kendinize ait olanı başkası tarafından kaynak gösterilmeden kullanılması demektir.

Son zamanlarda internet ve sosyal medyanın kullanımı artması ile başkalarına ait video, yazı, fikir ve resimlerin izinsiz kullanımı da artmaktadır. Peki bu durum karşısında ne yapacağız, bize ait olanı nasıl koruyacağız.

İçeriğinizi koruma yöntemleri

Öncelikle oluşturduğunuz resim veya videonun, renk tonlarının bol olduğu yere logo veya ad soyadı yerleştirmeniz sizin için en kolay ve yaygın yöntemlerden birisidir. En çok içerik hırsızlığı yapılanlar ise blog yazıları görsel medyalardır. Ne yazık ki dijital ortamda kopyalanarak kendi site veya sosyal medya hesaplarında paylaşılmaktadır. Bunun önlemini almak için ne yapmamız gerekiyor,

  • Önce yazınızı kendinize özgü olduğunu belli edin! Yazını size ait olduğunu belirten işaretler ve sonuna adınızı soyadınızı veya marka imzanızı eklemek olacaktır.
  • Yazınız dijital ortamda tastik ettirmek gerekmektedir bunu için sahiplen.com adlı bir site ile yapılmaktadır. Tabi bir çok site bulunmaktadır ancak meşhur olanı Creative Commons’dur. Sahiplen.com elektronik imza sayesinde dijital noterliği sağlamaktadır. İçerik hırsızlarını T.C. 5070 Sayılı Kanun ile cezalandırmaktadır. Diğer bir servis ise DMCA firmadan belirli bir ücret  karşılığında hizmet almaktır.
  • Mahkemede içerik hırsızlarına karşı delil sunmak için  Creative Commons ile tastiklediğiniz yazıyı belge veya doküman ile mahkemede delil olarak sunabilirsiniz veya yazıyı yayınladığınız ekran fotoğrafını çekerek tekrar mahkemede delil olarak sunabilirsiniz.
  • Yazınızı korumanın diğer bir yöntemi ise sitenizde yazı  seçimi engellemek olacak tabi son derece korunaklı bir yöntem değildir ama en azından içerik hırsızın işini biraz zorlayacaktır.
  • Sitenizde yasal uyarı gibi link veya menü koymanız olacaktır. Bu yasal uyarı kullanım koşulu gibi yazı yazmanız gerekir.
İçerik ve Bilgi Hırsızlığı Durumunda Yapılması Gerekenler
Örnek İmza

İçeriğimiz çalındığında ne yapmalıyız

Öncelikle  yazdığınız içeriğin çalınıp çalınmadığını nasıl anlayacağız. Bunu için bize yardımcı olacak siteler şunlardır;

İçeriğinizin hangi site tarafından çalındığını belirledikten sonra siteye iletişime geçerek içeriğin yayından kaldırmasında ricada bulunabilirsiniz veya Google’a şikayet ederek arama motorlarında görünmemesini sağlayabilirsiniz yada yayından kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. 5 Ücretsiz Çevrimiçi İntihal Denetleyicisi

Unutmayın! Paylaşmak; kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bir sonraki blog’ta görüşmek dileğiyle esen kalın.

Bu makale yardımcı oldu mu?
EvetHayır

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir