Merhaba arkadaşlar, yazılım dünyasının bir parçası olan veritabanındaki sorgularının nasıl daha temiz kod yazılır bunun ayrıntılarından bahsedeceğim. Dilerim sizler için bilgilendirici ve faydalı bir yazı olur. Keyifli okumalar dilerim 🙂
Neden temiz kod SQL yazmalıyız
SQL kodlarının temiz (Clean Code) yazmak hem okuma açısından hem de performans açısından oldukça fayda sağlayacaktır. Çünkü yazdığımız SQL sorgularını bir başka yazılımcı tarafından çok rahatlıkla okunabilir aynı şekilde kendimiz içinde geçerli olacaktır.
Düzgün ve temiz bir kod yazarsanız, kendinize teşekkür edersiniz ve başka yazılımcılar da size teşekkür eder.
Database Clean Code (Temiz Kod) Uygulaması
SQL kodlarının Clean Code kurallarına göre yazılması için belli başlı kurallar vardır, şunlar;
1. SELECT
SELECT komutu ile veritabanımızdaki verilerimizi listeleriz ancak burada dikkat edilmesi gereken durum şu; select *
ile yaptığımızda tablodaki bütün sütunları listelenmektedir bu durumda ise ihtiyacımız olmayan sütunlarda gelmektedir. Çözümü in projemizde kullanacağımız sütunları listelemek veritabanından daha hızlı veri çekmemize yardımcı olacaktır.
Ayrıca, gereğinden fazla sütun okumak, disk ve network I/O miktarını artırdığı görülmüştür.
2. Yazım Şekli
Veritabanında sorgu yazarken tek satırda veya girintili yazılacak diye bir kural bulunmamaktadır. Tek satırda sorgu yazmak yazılımcılar arasında okumayı zorlaştırır. Birden fazla satırları kullanmak bazı programlama dillerinde yerleştirmeyi zorlaştırmaktadır. Bunun için programlama dilleri içinde birden çok satır kullanmak için ise;
3. Tablo/Sütun İsimlendirme Kuralı
Veritabanı Tablo/sütun isimlendirirken iki yaygın ifade kullanılır bunlar; CamelCase ve snake_case. Her iki ifadeyi kullanmakta kişisel bir tercih meselesidir.
Anket sonuçlarına bu siteden bakabilirsiniz: poll-maker.com/poll493463x75069d23-20
4. Girintilere önem verin
SQL Kodunuzun uygun bir girintiye sahip olması çok önemlidir, kodunuzun temiz görünmesini sağlar bu yüzden dolayı kodunuzun okunabilirliği artar başkaları tarafından takip etmesi kolaylaşır.
SQL kodlarının güzel görünmesi için bu siteyi https://www.dpriver.com/pp/sqlformat.htm kullanabilirsiniz.
5. Büyük harf kullanımı
Yazdığınız SQL sorgularınız da INSERT
, UPDATE
, ve DELETE
gibi deyimleri büyük yazarak kodların okunabilirliğini ve aradığınızı bulmanızda oldukça etkili olacaktır. SQL tümceleri için büyük harf kullanmalısınız.
6. Kodlarınızı yorumlayın
Oluşturduğunuz SQL kodunun hakkında yorum yapmak başkaları tarafından ne yapmak istenildiği daha kolay anlaşılır veya geçmişe dönük kodlarınızda ne yaptığınız daha hızlı hatırlamış olursunuz. Yorum satırı oluştururken aşağıdaki hususların olmasına dikkat edin.
- SQL sorgusunun amacı
- Yazarın adı
- Oluşturma tarihi
- Oluşturulan kodun açıklaması
Değerli takipçilerim yazımızda hata veya önerileriniz olursa lütfen yorum yapmayı unutmayın.Unutmayın! Paylaşmak; kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle esen kalın.